>

WordPress Dizajner

Everithing that i do

My work in design

Music that i am composing

About me

Personal Blog

Write to me a mesage

describe your menu link here

describe your menu link here

Responzivni web sajt

Ubrzani razvoj tableta i mobilnih telefona doneo je u prvi mah velike probleme vlasnicima web sajtova. Obzirom da su pravljeni za prikaz na desktop i laptop računarima, koji poseduju veće ekrane od telefona i tableta, postojeći web sajtovi nisu mogli da ostvare kompletan prikaz sadržaja na ekranima novih uređaja. Problem koji je nastao je promenio pravila dizajna.

Jasno je bilo da je potrebno napraviti verziju sajta koji će se prikazivati i na monitorima standardnih veličina i na malim ekranima telefona i tableta. Odgovor je došao iz dva pravca – nastali su adaptivni i responzivni web dizajn.

Kao što mu ime govori, osnov adaptivnog web dizajna je bilo adaptiranje već postojećih stranica novim veličinama ekrana. Ono što bi se dogodilo sa stranicom, jeste da bi ona zadržala u potpunosti svoj izgled onakav kakav je na standardnim ekranima, samo bi se njeni elementi proporcionalno smanjili do veličine koja odgovara ekranu na kom se prikazuju, tako da kompletan web sajt bude prikazan na ekranu u svom izvornom obliku i sa izvornim položajem elemenata. Ovakav raspored elemenata se još naziva i Multiple Fixed Width Layouts.

Adaptivni dizajn jeste rešio problem prikazivanja celokupnog sadržaja, ali je takođe i stvorio i neke nove probleme. Izgled web sajta je morao biti dizajniran za svaku od poznatih veličina ekrana ponaosob, što je povećavalo troškove i vreme izrade, plus, umanjeni elementi su znali biti toliko mali, da su bili jedva čitljivi i na njih je bilo gotovo nemoguće precizno kliknuti!

Responzivni dizajn je tek doneo ono što je tržište tražilo – sadržaj koji će ostati podjednako dobro vidljiv i čitljiv na svim uređajima i koji će garantovati sjajan korisnički doživljaj na web sajtu, nezavisno od uređaja koji se koristi za njegov pregled! Osnov ovog dizajna leži u njegovom imenu – responzivni web dizajn omogućava stranici da odgovori na veličinu ekrana (responzivan – od engleske reči response, što znači odgovor). Dizajn se zasniva na postavljanju elemenata u mreže (gridove), tako da se elementi prikazuju s leva na desno, odozgo na dole, neumanjeni, tečno, jedan ispod drugog, kako se ekran skroluje, što uvek daje korisniku idealan prikaz sadržaja, u veličini potrebnoj za jasan pregled. Ovakav raspored elemenata se naziva Multiple Fluid Grid Layouts.

 

>